17.03.2022 Okuma süresi 1d 8sn
Mart - 2022 Anadolu Gençlik Dergisi
Keşmir Bizim Neyimiz Olur?
Nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan Keşmir’de bugün karşılaşılan sorun, 1947’de Hindistan ve Pakistan’ın siyasi olarak ayrılmalarının sonucunda ortaya çıkmıştır. Farklı dini inançlara ve kimliklere sahip bu ülkelerin ayrılmaları sorunlar için birçok çözüm üretse de iki toplumun bir arada yaşamak zorunda kaldığı Keşmir’de sorunlar giderek arttı o günden beri. Devletlerarası sorunların çözümü için başvuru merci olan Birleşmiş Milletler’de tanınan haklara rağmen Hindistan’ın bölgeyi kontrol etmekten ve yönetmekten vazgeçmeme iradesi ve 2019’dan beri bölgenin özel statüsünü tanımama tutumu Keşmir için bir açmaz olmaya devam etmekte…
Uluslararası siyasetin güç dengelerinin gerektirdiği şekilde biçimlenmesi hakların, yerel değer ve normların çiğnenmesine yol açmakta, dünya tarihine her gün yeni çatışmalar, zulümler ve mazlumlar eklenmesine de sebep olmaktadır.
Keşmir’de dünyaya görünür olan sorun da bu sonuçların bir birikimi ve türevidir. Çözümü de adaletin en kesin bir yolla tesis edilmesi ve tarafların haklarının verilmesidir. Bunun için Hindistan’ın sadece uluslararası hukuka değil, insan vicdanına göre de doğru tutumu takınması ve büyük çoğunluğu Müslüman olan Keşmir’de insanların inanç ve değerlerine göre yaşamalarına müdahale etmekten vazgeçmesi gerekmektedir.